divendres, 22 de maig del 2009

4.VALORACIÓ RECURSOS EDUCATIUS:

OBSERVEM EL MÓN: LA DIVERSITAT HUMANA

La proposta de Webquest que hem analitzat, es tracta d’un recurs que podem trobar a
http://webquest.xtec.cat/httpdocs/wqobservem/indexvir.HTM , la webquest en qüestió es titula : OBSERVEM EL MÓN: la diversitat humana.
Aquest recurs ha estat creat per Virgínia Gendre, i és un recurs adreçat dins de l’àrea de ciències socials als alumnes de 3r d’ESO.
La Webquest està organitzada en set apartats: introducció, tasca, procés, avaluació, conclusions, crèdits i guia didàctica.
L’Objectiu principal d’aquesta webquest és conèixer a nivell global (llengua, religió, característiques...) de les cultures del món, tot introduint conceptes com: Cultura, Religió, llengua, diversitat cultural, art i cultura, moviments migratoris… i per tal de poder-ho fer es proposa realitzar un treball en grup (cada grup tindrà un tema) i una recerca intensiva d’informació per les diferents webs. Una vegada s’ha realitzat la cerca d’informació, llavors els grups confeccionaran el treball del tema, i posteriorment a partir d’unes preguntes s’iniciarà la posada en comú i reflexió.

Aquesta proposta dona lloc a un concepte d’educació intercultural transversal, que és l’objectiu principal, ja que demostra com podem abordar els diferents conceptes des d’una àrea qualsevol, en aquest cas les ciències socials. Des d’aquest punt de vista, a priori és una proposta interessant, i fa un plantejament molt ampli dels conceptes. Aquesta amplitud pot donar lloc a una dispersió dels temes, i que no s’arribi a aprofundir i reflexionar en cap en concret; a més, tal i com està plantejat correm el risc que els plantejaments de reflexió sobre les altres cultures s’arribin a fer des d’un punt de vista etnocèntric, i llavors ens estarem allunyant de la interculturalitat.
En aquest cas, el plantejament que realitza es troba en un nivell bàsic o d’intercanvi de coneixement, ja que es limita a conèixer les diferents cultures i comparar-les, però fa un intent d’apropament al nivell mitjà o de resolució de conflictes, ja que alhora intenta promoure el diàleg per adonar-se dels prejudicis que es construeixen a qualsevol cultura. De la mateixa manera podem dir que està molt allunyada del plantejament de nivell alt o de transformació cultural.

La proposta educativa que es proposa és àmplia però poc variada. S’utilitzen diferents eines educatives, però la majoria d’elles centrades en pàgines d’informació escrita, pel que pot resultar poc atractiu. Caldria incloure diferents tipus de materials (visuals, musicals…), de manera que la proposta no resultés tant teòrica, i pogués ser una mica més pràctica, i a l’hora motivadora per als alumnes.
També trobem que la proposta final de grup de discussió, es planteja de manera individual i en petit grup, però mancaria una proposta de debat que pugui donar lloc a un procés de diàleg i de reflexió global.

En línies generals, penso que és un web que pot ser útil, però que li mancarien certs elements , abans esmentats, per resultar més pràctica i operativa per a tots, alumnes i professors. De tota manera és un bon punt d’inici per abordar els temes culturals de manera transversal a les diferents àrees del currículum
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada